P1130868ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Дорогі у Христі браття та сестри, сьогодні Свята Православна Церква святкує Світле Христове Воскресіння. Це величне свято прославлення Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа.
Про важливість Воскресіння Христового для кожного християнина говорить Апостол Павло: «коли ж бо Христос не воскрес, то проповідь наша даремна, даремна також віра ваша». (1 Кор. 15:14). Тому Воскресіння Господнє є основою нашої віри, бо якби не було воскресіння Христового, то був би втрачений сенс самого життя. Якби померлий Христос не воскрес, то на Голгофі відбулося б найбільше торжество зла над добром. Але Христос воскрес! І диявол – отець неправди – залишився посоромленим і безсилим. Життя перемогло смерть і тому Церква виголошує: “Смерть, де твоє жало? Диявол і пекло, де твоя перемога?”. Ми радіємо не тільки тому, що Христос воскрес, а й тому, що і ми воскреснемо – Він своєю смертю переміг смерть і нам дарував вічне життя.
Але ми повинні не забувати, що вічне життя буде не однакове для всіх людей. Христос сказав: «Істинно, істинно кажу вам: настане час, коли померлі почують голос Сина Божого, і вийдуть ті, що чинили добро, у воскресіння життя, а ті, що чинили зло, у воскресіння Суду» (Ів 5:25,29). Тому, живучи в цьому житті, ми обираємо своїми діями, яким буде наше вічне буття: чи у блаженстві, чи у пекельних муках. Христос відкрив нам двері раю і нам лишилось лише слідувати за ним.
Церква, прославляючи подію Воскресіння Христового, закликає своїх вірних до радості, виголошуючи: «Цей день, що його створив Господь, зрадіймо і звеселімося в нім», і ми всі сповнені радості, тому що зруйнована влада диявола та смерті. Звершено спасіння усього людства. Ми радіємо з того, що нас всіх звільнено від рабства гріха, відкриті двері до раю. Батьківські обійми нашого Небесного Отця обіймають кожного і запрошують до вічного блаженства.
Але, на превеликій жаль, наша радість неповна, бо сьогодні триває неоголошена війна на сході нашої держави, гинуть наші воїни, які захищають нас від російської агресії. І нам як ніколи необхідна консолідація всього суспільства, єдність сил у молитві до Воскреслого Спасителя про настання миру в Україні.
Але для того, щоб перемогти у цій війні, ми повинні усвідомлювати її причини, чому Бог допустив це випробування для всіх нас. А причина одна – гріх. Христос Своїм Воскресінням дарував нам свободу від диявола, а ми продовжуємо йому служити. Христос приніс визволення від гріха, а ми і далі лишаємось рабами своїх пристрастей. Шукаємо земного замість небесного, тимчасового замість вічного, тлінного замість нетлінного. Як ми можемо боротись за правду і перемогти, коли чинимо неправду.
Тому потрібно прикласти всі свої сили для боротьби з гріхом. Працювати над самим собою, щоб стати прикладом для всіх. Невпинно благати Милосердного Бога про припинення кровопролиття на території нашої Батьківщини.
Воскресіння нашого Спасителя вселяє в нас надію і надихає на звершення християнського подвигу. І, найголовніше, втілення Його заповіді у життя. Він сказав: «Потому пізнають всі, що ви Мої учні, якщо матимете любов між собою» (Ін.13, 34-35). Христос закликає нас до жертовної любові до всіх. І прояв цієї любові – це наша молитва за тих, хто сьогодні захищає нашу Державу, за тих, хто, ризикуючи власним життям, оберігає наш спокій, за тих, хто, незважаючи на життєві обставини, прикладає усіх зусиль у допомозі нашім збройним силам, за тих, хто перебуває у полоні і на окупованих територіях, молитва за один одного. Так само проявом любові буде і прикладання всіх наших сил у допомозі своєму ближньому. Це необов’язково якісь матеріальні блага, дуже часто необхідне просто тепле слово і увага. Вони набагато цінніші. І такими чином ми виконаємо завіт Христа: «Нову заповідь Я вам даю: Любіть один одного! Як Я вас полюбив, так любіть один одного й ви!» (Iв. 13:34).
Саме нестача любові призводить до ненависті, до тієї агресії, яку ми спостерігаємо. І не тільки на сході України, але і у нашому суспільстві. Коли постійно намагаються роз’єднати українській народ, мешканців нашої держави. Поділити його на схід і захід, північ і південь. Розділити за расовою приналежністю, або хто якою мовою говорить. Це робиться навмисно, бо якщо ми не знайдемо спільної мови між собою, то не зможемо бути єдиними у своїх проханнях до Бога, не зможемо спільно працювати на розбудову нашої Батьківщини, не зможемо її захистити.
Для нас роблять критерії: хто більшій українець, а хто менший. Ми повинні розуміти, що всі ми – діти одного Бога, ми всі однакові, якщо проживаємо на цій землі, любимо її, захищаємо, дбаємо про неї. І не важливо, хто ти, звідки, якою мовою говориш – головне, якщо любиш цю землю, ти вже достойний громадянин України.
Випробування, яке проходить сьогодні кожен із нас, повинно зміцнити наше суспільстві, об’єднати його в любові до Бога, свого ближнього та до своєї земної Держави, в якій Бог благословив нам жити. Ми не повинні забувати, що тільки в єдності наша сила. Будемо пам’ятати в цей день великого свята Пасхи, в день свята перемоги світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю, що молитва – наша головна зброя, служіння правді – наш захист, а Воскреслий Спаситель – надія на перемогу.
Щиросердечно вітаю зі Світлим Христовим Воскресінням Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та весь уряд, Верховну Раду України, губернатора Запорізької області Костянтина Бриля, голову Запорізької обласної ради Григорія Самардака, голів та депутатів міських районних та сільських рад.
Всіх представників влади, правоохоронних органів, військовослужбовців, які захищають територію нашої держави, козацтво та всіх Християн Запорізького краю. Нехай Воскреслий Спаситель благословить усіх нас і дарує мир і спокій у нашій державі.
ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Пасха Христова, 2016 рік
м. Запоріжжя
ФОТІЙ
єпископ Запорізький і Мелітопольський