ДУШПАСТИРСЬК ОПІКА ВІЙСЬКОВИХ У МЕЛІТОПОЛІ

27 березня 2017 року прот. Валерій Колесник, настоятель храму св. рівноап. Кирила і Мефодія міста Мелітополя, відвідав військову частину А 3840, яка знаходиться в місті.

Священник прочитав військовим лекцію на тему: “Людське життя – найбільший Божий Дар”. На думку священника, ця тема зараз стала дуже актуальною особливо в рядах військовослужбовців, адже, нажаль, у зв’язку з ситуацією, яка склалась в нашій державі, багато наших захисників перебували або перебувають у зоні бойових дій, що призвело до того, що виросла кількість самогубств серед військових.

 “Влітку 2016 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомляв, що від початку АТО у 2014-2016 роках небойові втрати української армії складали 1294 випадків, з них 259 – суїциди (20%). Згодом видання “Українська правда” оприлюднило відповідь Міноборони на свій запит щодо небойових втрат в український армії у 2016 році: 256 небойових смертей, з них найбільший відсоток – самогубства (63 випадки або 25%).” (http://glavnoe.ua)

Бачачи проблему, яка назріває в Українській армії, Отець Валерій розказав і пояснив колективу частини А 3840 про Православний погляд на людське життя як Дар Божий, про важливість цього Дару для кожної людини. Також звернув увагу і на важкість, і жахливість такого гріха як самогубство. Наголосив, що самогубство з точки зору Церкви – це найважчий гріх і Православна Церква не відспівує самогубців, адже гріх самогубства складається як з самого факту вбивства (себе в даному випадку), так і гріхів невір’я і маловір’я (в основному накладають на себе руки безбожники, і невоцерковлені люди), легкодухості, гріхів відчаю і смутку, через які самовбивця відмовляється нести свій життєвий хрест, засумнівавшись в спасительному Промислі Божому про кожну людину. Ускладнює положення і те, що за самовбивцями можуть тягнутися і нерозкаяні гріхи розпусти, не шанування батьків, заняття окультизмом (ворожінням, астрологією, магією ), крадіжки, брехня і тому подібне.

На військових покладений свій хрест, які вони мають смиренно нести. На одностайну соборну думку Православної Церкви життєвий хрест, як і різні спокуси, протягом всього життя ніколи не даються понад сили людини. Потрібно чітко усвідомлювати, що страждання, гріховну спокусу, яка тебе долає в даний момент, ти можеш подолати, проте не тільки своїми силами, але з Божою допомогою. Саме через те, що людина в своєму безвір’ї, зіткнувшись з проблемами (часто особливо у молоді вони бувають надуманими і сміхотворними), абсолютно не звертається до Бога за допомогою через молитви, покаяння, таїнства Євхаристії або Єлеосвячення (соборування) та доходить до межі самогубства.

Тому, якщо вам важко то Церква призиває людей сказати Богові так! Попросіть Його про допомогу і ви отримаєте її через Таїнства Православної Церкви – Хрещення, Покаяння і Причастя. Пустіть Бога в свою душу і Він зцілить вас!